13 september 2024

100% Groen telen

De aanleiding van de start van het project 100% groen telen was een trips uitbraak in de zomer van 2023. Deze uitbraak was helaas niet zo simpel opgelost. Tijdens dit proces stelden we onszelf diverse keren de vraag “kan dit niet anders?“. In samenspraak met collega’s uit andere sierteelten en een reeks aan toeleveranciers hebben we de handen ineen geslagen en hebben we een programma ontwikkeld wat als proefproject op onze locatie Midstelven in Made wordt uitgevoerd.

Het doel van deze proef is om te zien of het mogelijk is om schone bloemen te telen zonder inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen plagen. Dit wordt gedaan door middel van maximale inzet van biologische bestrijders en de inzet van “groene” middelen. Niet alleen de natuurlijke vijanden moeten de kwaliteit van onze gewassen bewaken, ze worden gesteund door het inmiddels aanwezige insectengaas en cameratechniek.

Het insectengaas wat in de luchtramen zit houdt namelijk een fiks aantal insecten buiten onze kas. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alle insecten buiten te houden, er zijn nou eenmaal hardnekkige plagen die altijd weer een weg naar binnen lijken te vinden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ziektebeelden in de gaten te krijgen. Een daarvan is een proefopstelling met 6 camera’s op onze spuitboom. Deze camera’s maken maar liefst ruim 1000 foto’s per teeltvak. De foto’s worden geüpload naar een database en o.a. geanalyseerd door een A.I. computermodel.

Een andere manier is niet zo geavanceerd maar nog altijd zeer doeltreffend, scouten door het gewas. Tijdens de scout momenten worden natuurlijk veel planten bekeken om de evt. aanwezige plagen te ontdekken en vast te stellen om welke plaag het gaat. De laatste stap in het proces is natuurlijk het aanpakken van de evt. besmettingshaarden in het gewas. Dit kan op verschillende manieren waarbij de voorkeur uitgaat naar pleksgewijze inzet van extra natuurlijke vijanden.

Het project loopt intussen vanaf januari 2024 en de eerste resultaten zijn hoopgevend. Al wordt ook duidelijk dat er zeker nog stappen te zetten zijn op het gebied van techniek, scouten en ook de inzet van de biologische bestrijders. We hebben al geleerd dat luis erg moeilijk te bestrijden is, dit omdat de luis zich sneller voortplant dan zijn natuurlijke vijanden. Ook wants hebben we in onze gewassen gehad. Deze 2 plagen zijn tot nu toe het enige waarvoor we chemisch hebben moeten corrigeren. De eerste 20 weken hebben we dan ook geen correcties uit hoeven te voeren! Dat is al heel bijzonder! Helaas is het nog niet realistisch om het project uit te rollen naar andere bedrijven aangezien de kosten meer dan 3x zo hoog zijn. De ervaring van het project tot dusver heeft al volop ideeën opgeleverd waarop we kunnen besparen. Ook is gebleken dat intensief scouten echt noodzakelijk is “om er op tijd bij te zijn”, daarbij hebben we ook de cameratechniek nodig om te blijven ontwikkelen zodat we weer een stap kunnen zetten in besparing. Het project blijft volop in ontwikkelingen en we kunnen zeggen dat we tot nu toe  we zeer tevreden en trots zijn hoe dit project verloopt! Wij zullen jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen.